Stress er en tilstand, hvor kroppen er i konstant alarmberedskab. Denne tilstand skaber en sammentrækning i muskellaget, der giver symptomer som uro, hovedpine, svimmelhed, søvnproblemer, hjertebanken, infektioner og udmattethed.
Stress opstår, når kroppen har været under pres i lang tid og er mobiliseret til at være i konstant alarmberedskab. Uanset om der er tale om en mental, følelsesmæssig eller fysisk belastning, vil effekten af det pres lande i kroppen som en sammentrækning i muskellaget. Den sammentrækning får musklerne til at spænde op og påvirker åndedrættet på en måde, hvor vi trækker vejret mere overfladisk.
Overfladisk vejrtrækning kan give en oplevelse af, at der ikke er plads nok. Musklerne er spændte, og der bliver pumpet adrenalin og kortisol ud i blodet, som tvinger organerne til at yde over evne. Kroppen bruger på den måde mere energi, end den optager, og til sidst brænder den sammen – det vi også kalder at “gå ned med stress”.
I Manuvision kropsterapi arbejder vi ved at skabe udvidelse i kroppen på to måder:
Nervesystemet er centralt i behandlingen af stress. Et velafbalanceret nervesystem sikrer, at vi kan veksle mellem tilstande, hvor vi er hhv. i ro og kan restituere, og hvor vi er kampklar og kan løse de udfordringer, vi møder. Et stresset nervesystem er enten fanget i alarmberedskab (det sympatiske nervesystem) eller “kollapset” ind i den del, der er indrettet til restitution (det parasympatiske nervesystem), som giver udslag i udbrændthed.
I Manuvision kropsterapi arbejder vi med nervesystemet gennem kroppen ved at:
Når vi får aktiveret de vitale dele af nervesystemet, afhjælpes stressen i kroppen ved at
Nervesystemets reaktion på stress er uden for vores bevidste kontrol, dvs. nervesystemet reagerer før vores tanker og mentale beslutninger om, hvordan vi vil håndtere en given belastning. Derfor er det også altafgørende at gå til stress gennem kroppen. Først når kroppen er kommet i balance, kan vi begynde at arbejde med årsagerne til stress-tilstanden, så vi mentalt kan håndtere den anderledes. Her kan det blive relevant at undersøge, hvor man bør sætte grænser, og opdyrke en større fornemmelse for, hvad der er vigtigt og mindre vigtigt i pressede situationer.